вівторок, 19 квітня 2016 р.

Звернення до майбутніх поколінь Херсона від учнів Антонівської ЗОШ №18
 На жаль, але сьогодні екологічне становище у місті Херсоні характеризується великою кількістю різноманітних проблем, які є наслідком розвитку людської та виробничої діяльності. Тому ми, учні Антонівської загальноосвітньої школи №18, хочемо звернутися до наступних поколінь, що житимуть у нашому рідному місті – до тих майбутніх херсонців, від кого буде залежати доля Херсонщини. Ми хочемо попрохати вас зберегти дивовижну природу цього родючого краю та змінити екологічне становище міста на краще. Для цього вам потрібно боротися з основними проблемами, що панують у Херсоні в наші дні, а саме:
-        Сміття.
Однією з найбільших вад міста є велика кількість сміття, що зараз панує на вулицях, площах, та сміттєзвалищах. Воно погіршує рівень чистоти і тим самим перешкоджає гарному вигляду Херсона. Позбавитись цього можливо шляхом утилізації та переробки непотребу.

-        Погіршення якості питної води.
Антропогенна діяльність людини безумовно впливатиме на рівень якості питної води в місті. Основним джерелом забруднення є стічні води, що утворюються внаслідок використання води у побуті, на промислових підприємствах, тваринницьких та птахівницьких комплексах тощо. У зв’язку з цим херсонці постачаються погано очищеною водою, що в подальшому може призвести до різних хвороб у разі її вживання. Тому вкрай важливо знайти вихід із цієї проблеми. У Херсоні питну воду очищують за допомогою хлору.  Але хлор та його препарати є токсичними сполуками, тому робота з ними потребує жорсткого дотримання техніки безпеки, до того ж існуючі схеми хлорування мають недостатній очисний ефект. Ми пропонуємо встановити в місті нові технології очистки води. Одним із варіантів таких технологій може стати електрохімічне очищення води, суть якого полягає у дії електричного струму на стічні води. В процесі очищення усі шкідливі мікроорганізми ліквідовуються і вода стає чистою і безпечною для вживання.
-        Забруднення повітря.
Неоціниме значення для життя людини має повітряний басейн, забруднення якого здійснюється за рахунок стаціонарних та рухомих джерел забруднення.
При зменшені обсягів виробництва маємо зростання загального обсягу викидів за рахунок збільшення викидів від автотранспорту. На долю м. Херсона припадає біля 43% від загальної кількості викидів по області. Така кількість викидів пояснюється тим, що більша частина промислового виробництва зосереджена в обласному центрі.
Поліпшення стану атмосферного повітря повинно здійснюватися шляхом:
-         технічного переоснащення виробничого комплексу на основі впровадження інноваційних проектів, енергоефективних і ресурсозберігаючих технологій, маловідходних, безвідходних та екологічно безпечних технологічних процесів;
-         екологізації транспорту, яка передбачає:
розвиток екологічно безпечних видів транспорту;
оптимізацію дорожнього руху на території великих міст, подальший розвиток громадського електротранспорту;
стимулювання використання альтернативних видів палива
-        Забруднення річок.
Суднобудівні та судноремонтні підприємства розташовані в Кошовій протоці, гідравлічно зв’язаній з Дніпром. Вода протоки покрита товстим шаром нафтової плівки. В протоку скидаються міські стічні води. Мають місце непоодинокі випуски виробничих стічних вод.
Вода в нижній течії Дніпра забруднена багатьма токсичними речовинами, вміст яких перевищує гранично допустимі концентрації.
До невирішених міських екологічних проблем Херсона слід віднести відсутність системи скиду, організованого відведення та очистки поверхневого стоку, що для міста, розташованого на крутому правобережному схилі Дніпра, є дуже актуальним.
   Ми, у свою чергу, обіцяємо вам, наші нащадки, що зробимо усе можливе, аби екологічне становище у Херсоні покращилося і ваше майбутнє було радісним і безтурботним. Але хочемо вас попрохати любити свій рідний край і захищати його, адже лише у єдності між поколіннями ми зможемо дійти до своєї цілі та побороти усі проблеми, що панують у місті!
            

Немає коментарів:

Дописати коментар